Om traneberg

4

Koordinater59°20′21.31″N 17°59′20.7″O

Traneberg är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun och ingår i Bromma stadsdelsområde. Stadsdelen har cirka 6 800 invånare.

Området tillhörde en gång Ulvsunda slott. Söder om bostadsområdet Minneberg låg ett torp där krögaren Bengt Trana drev värdshuset “Traneberg” på 1700-talet, vilket antagligen gett stadsdelen dess namn. Torpet revs 1937 då Svartviksvägen drogs fram. Inom stadsdelen finns två äldre gårdar;Tranebergs gård som fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad i början av 1800-talet och Johannelunds gård från slutet av 1700-talet.

Historia

Området köptes 1904 av staden och Traneberg byggdes 1934–1940. Förslaget till stadsplan för Traneberg gjordes av stadsplanekontorets egen arkitekt Thure Bergentz med funktionalistiskastadsplaneideal som förebild. Hur sådana områden och bostäder kunde gestaltas, visades redan på Stockholmsutställningen 1930 med Tysklands moderna bostadsbyggande som förebild. Stadsplanen antogs 1932 och omfattade den centrala och södra delen av smalhusområdet. Övriga delar planerades 1934–1937. Axel Dahlberg var fastighetsdirektör i Stockholm 1933–1945 och han räknas som drivande kraft bakom projektet.

Traneberg är ett exempel för de första så kallade barnrikehusen som uppfördes i Stockholm, ett annat område var Hammarbyhöjden. Den statliga bostadspolitiken inleddes 1935 med ett särskilt stöd till bostäder till “mindre bemedlade barnrika familjer”. Detta var en direkt reaktion på Alva och Gunnar Myrdals debattbok “Kris i befolkningsfrågan” från 1934, där bland annat bättre bostäder föreslogs. Barnen som flyttade in i dessa barnrikehus kallades även ”Myrdalingarna”.

Dessa barnrikehus, eller smalhus, som de också kallas, var nio till tio meter djupa trevåningshus med två lägenheter per trapplan. Lägenheterna var projekterade i enlighet med lånebestämmelsernas minimistandard och bestod huvudsakligen av två rum och kök. Med dagens mått var lägenheterna mycket små, mellan 45 – 50 m², men för dåtidens anspråk var de välutrustade. Alla hus hadecentralvärme, alla bostäder hade ett eget badrum med WC och rinnande kallt och varmt vatten, ett komplett utrustat kök samt balkong. Stora fönster släppte in ljus och luft, i trappuppgången fanns ettsopnedkast och på gården en lekplats i det gröna.

Området kom vid sidan av Hammarbyhöjden och Södra Ängby att kallas den vita staden.

Källa: Wikipedia ( hämtat 2010-11-20 )

4 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2010-2020 Traneberg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.